Grillad broccoli är i sig själv en suverän förrätt eller tillbehör. Det låter kanske inte mycket, men rätt tillagad är det suveränt gott. Broccolin måste vara färsk, frusen duger inte. Det finns några enkla knep för att lyckas, här är hur.

Portioner: 4

Ingredienser

2 buketter färsk broccoli
Sås
2.5 dl tjock grekisk naturell yoghurt
1 tsk honung
1 tsk färsk riven ingefära

Gör så här

Börja med att skölja broccolin under kallt vatten. Skär av buketterna från den tjocka stammen. Sätt igång grillen på ca 150°C, använd indirekt värme. Om du använder en klotgrill (som en Weber) är det nödvändigt att använda en vattenpanna. Om du använder en kamado-grill (som Big Green Egg, Kamado Joe eller annan) behöver man inte vattenpannan, då de har fuktig luft nog som det är. Om man behöver en vattenpanna tar man en aluminiumform som används för att förvara mat, och ställer den på gallret ovan kolbädden. Fyll den med hett vatten. När grillen är redo lägger man på broccolin på den indirekta (svala) sidan, och stänger locket. Låt dem tillagas i 10-12 minuter. Öppna nu ventilerna för att få upp temperaturen till 200° C och låt broccolin ligga en minut eller två till, så att de får fin färg.

Kolen precis tänd

Kolen precis tänd

Elden börjar ta sig

Elden börjar ta sig

Rå broccoli på gallret

Rå broccoli på gallret

Såsen

Det här är en enkel, kall yoghurt-sås, som passar bra ihop med den varma, grillade broccolin. Blanda yoghurten med honung och ingefära, rör om lite, och smaka av. Tillsätt lite salt om det behövs.

Servera broccolin på en tallrik alla kan dela, doppa broccolin i såsen och njut!