Grillad älghögrev är supergott att grilla, eftersom högreven är lite fetare och innehåller lite bindväv. Low ’n slow är melodin med andra ord, så här varmröker jag den. Den går snabbare att tillaga än vanlig högrev (från nöt), räkna med ca 5-6 timmar (det inkluderar inte vilan på slutet).

Portioner: 6

Ingredienser

2 kilo älghögrev
2 tsk salt
1-2 msk grovmalen svartpeppar

Gör så här

Älghögrev brukar sällan behöva putsas. Möjligtvis kan det finnas en tunn silverhinna på vissa ställen, skär i så fall bort den. Strö saltet jämnt fördelat över hela köttbiten och låt den ligga i kylen över natten. Detta kallas att torrsalta, och görs för att förstärka köttets egen smak.

Rå älghögrev

Rå älghögrev

Ta ut köttet ur kylen och strö svartpeppar jämnt över den på samma sätt som med saltet.

Älghögrev med grovmalen svartpeppar

Älghögrev med grovmalen svartpeppar

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna. Jag använde lönnträ, men det funkar lika bra med ek, äpple, pecan osv.

Älghögrev snart redo för wrap

Älghögrev snart redo för wrap

Ha koll på köttets temperatur. När det når ca 70° C, och barken som formas på ytan ser fin ut, är det dags att wrappa in köttet i folie. Det tar ca 3 timmar att nå 70° C, men det beror helt på grilltemperatur och tjocklek på köttet. Att wrappa gör man för att behålla saftigheten. Ta två (lika) stora ark aluminiumfolie och vira in köttbiten tätt med det första, sen det andra. Lägg tillbaks köttbiten på grillen och vänta tills innertemperaturen är 95° C.

Högrev wrappad i folie

Högrev wrappad i folie

Ta av den från grillen, vira in i en tjock dubbelvikt handduk och låt den vila i 1 timme innan den serveras. Öppna foliepaketet och se till att spara köttsaften som bildats i foliepaketet, den har en fantastisk smak. Häll tillbaks den över det skivade köttet och servera.