Gös är en jättebra fisk att börja med för de som inte är så vana vid fisk. Gös är en vit fisk med relativt fast kött. Den är lätt att tillaga, och prisvärd. Man köper dem hos fiskhandlaren eller sin lokala mataffär. Här steker vi den i rikligt med smör.

Skriv ut
Portioner 4
Tillagningstid 10 minuter

Ingredienser

  • 4 gösfiléer (ca 200 g/st)
  • 2 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör (att steka i)

Gör så här

  • Lägg filéerna platt på en skärbräda eller tallrik. Strö ett jämnt lager ströbröd på alla, och vänd dem sedan och gör likadant på andra sidan.
    Pike perch with breadcrumbs
  • Värm upp spisen på mellanhög värme (4 av 6), och lägg i en stor klick smör (1 msk) i stekpannan. Vänta tills den är varm, när smöret ‘tystnar’ är det klart.
  • Stek fisken två och två i ca 2 minuter per sida. Innertemperaturen ska vara mellan 52°-55° C. Mät med en bra termometer. Man vill inte översteka fisken, då blir den förstörd.
  • Salta fisken och droppa lite färskpressad citronsaft över och servera.