Gasolgrill är ju onekligen väldigt smidigt då den snabb att starta och lätt att reglera. De flesta gasolgrillar har flera olika brännar-munstycken. Med flera brännare man kan reglera värmen olika mycket i olika delar av grillen. Det passar perfekt till äkta barbecue där vi använder just indirekt värme.

Så, vad skiljer en gasolgrill från en med briketter eller kol? Ja, förutom enkelheten vid användning finns det några saker som kan vara bra att känna till. Eftersom en gasolgrill ska kunna stå på med fullt öppna munstycken och locket stängt har den bra ventilation. Det brukar finnas ett flertal lufthål på baksidan av locket. Det är förstås bra ur säkerhetssynpunkt, men det är också något att tänka på då man vill tillaga mat lite längre, eller till och med varmröka. I en vanlig klotgrill placerar man toppventilen ‘mittemot’ maten så att varmluft och rök tvingas över maten innan den försvinner ut.

Modifiera ventilationshål

Med många ventilationshål i bakkant på locket kommer röken försvinner ut lite för snabbt. Man kan täppa för några av dem (vänstra eller högra halvan av hål i locket) med värmetåligt material, t.ex. koppartejp, så att varmluft och rök tvingas åt höger eller vänster innan den försvinner ut. Dels kommer det att vara lättare att hålla värmen, och dels får man mer röksmak i maten.

Modifier ventilationshål för att styra och rikta varmluftsflödet

Modifier ventilationshål för att styra och rikta varmluftsflödet

Tillföra fukt

I en gasolgrill med relativt bra luftflöde där luft (och därmed fukt) försvinner ut snabbt är det en fördel att använda en s.k. vattenpanna, alltså en aluminiumform (engångs-) fylld med skållhett vatten. Man placerar den över en brännare så att vattnet sakta förångas och höjer luftfuktigheten i grillen. Fyll inte ända upp till kanten, utan ha lite spill-mån.

Trä till rökning

Det går utmärkt att varmröka mat i en gasolgrill. Som vanligt finns det antingen träflis eller träbitar att tillgå, där de sistnämnda är lite större och tjockare.

Röka med träflis

Jag använder nästan alltid träflis, de läggs med fördel i en aluminiumform så de inte trillar genom gallret. Börja med en handfull, och se när det behöver fyllas på. När man använder träflis vill man inte att de ska brinna för fullt nämligen, då går de åt för snabbt. En lagom pyrande rök är utmärkt, och det får man om man lägger dem i en folieform som visas nedan.

Träflis i aluminiumform

Träflis i aluminiumform

Placera formen med träflis på gallret direkt över den brännare som är igång. Vänta 5-10 minuter på att det ska börja pyra och röka.

Vad gör man om det inte tar fart då? Ovanpå varje brännare ligger en V-formad plåt som skyddar brännarna från droppande fett och köttsaft. Helt beroende på gasolgrill kan det vara lite långt mellan gaslågan och gallret, eller så blockerar dropplåten värmen lite för bra. Det jag gör då är att jag tar bort plåten/skyddet från den brännaren som är igång. Den behövs ändå inte där då vi endast placerar trä och vattenpanna där. På så vis brinner gasollågan fritt och värmer upp träfliset mycket snabbare. Använd handskar så du inte bränner dig.

Gasolgrillsbrännare med droppskydd. Ta bort ett av dem för bättre direktvärme.

Gasolgrillsbrännare med droppskydd. Ta bort ett av dem för bättre direktvärme.

Röka med träbitar (chunks)

Det går också att använda träbitar, man placerar dem i så fall direkt på grillgallret. Titta på bilden nedan. Det är en standard-grill med tre brännare. Den vänstra är på, de andra två avstängda. Det skapar två värmezoner, och låter mig använda den vänstra för att bränna trä och därmed orsaka rök. Fördelen med träbitar är att det är enklare att bara slänga på dem på gallret. Dessutom räcker de ofta lite längre, så man behöver inte fylla på så ofta.

Träbitar på en gasgrill, de har precis börjat ryka här.

Träbitar på en gasolgrill, de har precis börjat ryka här.

Efter ett tag börjar träbitarna börjar brinna, det är ok, låt dem vara. De kommer att producera fin rök. Se till att kolla var 20-30 minut om de behöver fyllas på. Och glöm inte att övervaka temperaturen. Är du osäker på skillnaden mellan träbitar och träflis, eller vill veta mer om vilka träsorter man använder till rökning, läs mer här. Beroende på hur stora träbitar man lägger på kan de påverka temperaturen lite. Ha ett öga på termometern så det inte blir för varmt i grillen. Även för träbitar kan man behöva ta bort skyddsplåten för den brännaren som ska tända träbitarna.

Här finns en Youtube-video som demonstrerar i detalj: