Aaron Franklin Style Ribs

Franklin Style Ribs

Dags att pröva ett (vid det här laget) klassiskt ribs-recept. Aaron Franklin är nog mest känd för briskets, men han har tillagat många revbensspjäll också. Jag gillar enkelheten i det här, och smaken. Också.

Skriv ut
Portioner 2 pers

Ingredienser

  • 1 tunna revbensspjäll
  • 2 msk senap

Sås

  • 1 dl bbq-sås (undvik de sötaste)
  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • 0.5 dl vatten

Spray

  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • 0.5 dl vatten

Rub

  • 5 msk grovmalen svartpeppar
  • 2.5 msk kosher-salt
  • 1 msk paprika-pulver

Gör så här

  • Tillagningstid: revbensspjäll talar om för dig när de är klara. Men för att ge en indikation: tunna revbensspjäll tar ca 4 timmar (med det här receptet). Har man bra revbensspjäll med lite mer kött på (dock inte tjocka revbensspjäll) tar de uppåt 5 timmar. Kolla när de är klara med böj-testet. Se den kompletta revbens-guiden (video) här.
  • Skär bort bröstbenet med en kniv. Blanda salt, peppar och paprika i en ströare och skaka om. OBS: om man byter ut saltet bör man justera mängden. Just den här blandningen bygger på att salt och peppar har samma kornstorlek. Pensla ett tunt lager senap på bägge sidorna av revbensspjällen. Strö ett jämnt lager rub på båda sidor av revbenen. Låt dem ligga en timme i kylen.
    Ribs med Franklin's rub på
  • Blanda vatten och vinäger i en sprayflaska.

Fas I – varmrök

  • Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna. Lägg revbensspjällen på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Rök dem i ca 2 timmar så de får fin yta. Spraya dem med äppelcidervinäger-blandningen ca var 45 minut.
  • Blanda under tiden bbq-såsen med äppelcidervinäger och vatten. Värm såsen så att den inte är kall när den ska appliceras.
  • Titta så du får den bark du vill ha, och att den fäster bra. Peta på köttet med ett finger, och ta bort. Sitter rubben kvar på köttet (istället för fingret) är det bra. Kolla också efter fett som smälter. Det bör inte ske förrän i…

Fas II – sås och wrap

  • Det är dags att vira in revbensspjällen i folie när barken har satt sig fint, men innan fettet renderats ut. Vi vill att det ska ske i folien. Pensla på bbq-såsen och låt dem ligga i 10 minuter så den hinner sätta sig. Vänd sen, gör likadant på andra sidan och låt dem ligga ytterligare 10 minuter.
  • Riv av en rejäl bit aluminiumfolie, den ska vara dubbelt så lång som revbensspjället. Spraya folien med vinäger. Lägg revbensspjällen på folien med köttsidan nedåt. Spraya även baksidan på revbensspjällen, och vik ihop folien tätt. Se till att inga ben eller annat sticker hål på folien. Lägg tillbaks på grillen, fortfarande med köttsidan nedåt, och låt dem ligga i 1.5-2 timmar. Ta upp revbenen med händerna och känn när de är tillräckligt möra och klara.
  • Ta ut revbensspjällen och lägg dem på en träskärbräda, eller annan valfri yta som inte leder värme så bra. Låt dem ligga 30-45 minuter och vila.
  • Ta nu av folien försiktigt, och vänd upp revbensspjällen med köttsidan uppåt. Se till att all vätska i foliepaketet hälls tillbaks på revbensspjällen. Skär med en kniv mellan revbenen och njut.

Video

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating