Flap meat

Flap meat är en riktigt bra och prisvärd bit nötkött. Det är en del av slaksidan, närmare bestämt den inre sneda bukmuskeln på kon. Den påminner lite om en flankstek, men är inte riktigt lika grovfibrig, och dessutom är den aningen mer marmorerad.

Flap meat är en riktigt bra och prisvärd bit nötkött. Det är en del av slaksidan, närmare bestämt den inre sneda bukmuskeln på kon. Den påminner lite om en flankstek, men är inte riktigt lika grovfibrig, och dessutom är den aningen mer marmorerad. Det här är ett recept för köttälskare.

Portioner: 2

Ingredienser

ca 500 gram flap meat
0.5 tsk salt

Gör så här

Man kan tillaga en sån här köttbit på två sätt: antingen grillar man den direkt över het glöd tills den är klar, eller tillagar man den på indirekt värme först och griljerar ytan sen. Det brukar kallas ‘reverse sear’. Jag föredrar den sistnämnda metoden då jag vill ha köttbiten jämnt tillagad hela vägen i genom.

Flap meat direkt från charkdisken

Flap meat direkt från charkdisken

Börja med att torrsalta köttbiten minst 2 timmar innan tillagning. Låt den vila på en tallrik i kylen tills det är dags.

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ‘N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna om du känner för det.

När köttets innertemperatur är 50° C, det tar ca 30-40 minuter, är det dags att lägga den åt sidan tillfälligt för att sätta ordentlig fart på glöden. Bryn nu ytan så den får en fin grillyta. Vänd ofta. Det här tar max 1-3 minuter.

Brynt flap meat, dags att vila en stund.

Brynt flap meat, dags att vila en stund.

Ta av köttet från grillen, vira in i aluminiumfolie och en handduk och låt den vila i 10-15 minuter innan den serveras. Strö lite flingsalt över och njut av en fantastiskt bra nötsmak.

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

  1. Hej, Gillar att du använder Svenska termer o inte Engelska, det blir väldigt mkt brine och snake mm i många recept o forum.

    O Tack för bra recept!

    Svara

    1. Tack, kul att höra! Ja, jag håller själv med 100%. Det känns väldigt yxigt när man läser ”jag brineade…” osv. 🙂

      Svara

  2. Köper gärna Flap Steak på Coop, är det samma som Flap Meat?

    Svara

    1. Ja, det är samma sak, den har inte fått nåt bra svenskt namn ännu.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *