Dags att tillverka ett grillgaller som kommer längre ner, närmare glöden. Så här gjorde jag.

Jag behövde få gallret längre ner i grillen, närmare glöden. Ju närmare glöden desto bättre bryning. Därför mätte jag hur stort gallrets diameter behövde vara, i mitt fall 32 cm. Jag köpte 6 mm rundstav på Bromma Stål, 6 meter. Inspirationen kommer förstås från original-gallret till Big Green Egg. Jag gillar det tjocka materialet, det är lätt att rengöra.

Jag började med att såga till två träskivor som limmades och skruvades ihop. Dessa används som jigg för att bocka ’ramen’.

En jigg i trä för att bocka ramen

En jigg i trä för att bocka ramen

Sen monterade jag den i skruvstädet och började bocka för hand.

Här bockas ramen för hand

Här bockas ramen för hand

Efter att ha fått till den kapade jag den i rätt längd och skar till ändarna med vinkelslipen så de passar ihop bra.

Dags att svetsa ihop ändarna på ramen

Dags att svetsa ihop ändarna på ramen

Sen var det bara att svetsa ihop, och slipa skarven lite. Snabbt och enkelt, och bra blev det.

Osynlig skarv efter svetsning

Osynlig skarv efter svetsning

När det var klart trädde jag ramen på träjiggen igen och knackade ut den så den var så jämnt rund som möjligt. Sen drog jag upp den så den satt precis på kanten. Då kunde jag lägga på en ’pinne’ i taget för att svetsa fast, och få gallret platt och jämnt. Jag slipade ner ändarna på varje pinne för att de skulle monteras nästan jämnt i höjd med ramen.

Dags att svetsa alla pinnarna i gallret

Dags att svetsa alla pinnarna i gallret

Här svetsar jag fast första pinnen, mitt i mitten.

Första pinnen på plats

Första pinnen på plats

Efter det satte jag den andra. Den är viktig då den bestämmer avståndet mellan alla pinnar.

Andra pinnen på plats. Snart klar.

Andra pinnen på plats. Snart klar.

Så här ser gallret ut med alla pinnar på plats.

Grillgallret nästan färdigt

Grillgallret nästan färdigt

Sist kapade jag till tre ben. Jag skar ett jack med vinkelslipen där de ska böjas. Sen svetsade jag ’knäet’.

Tillverkning av ben

Tillverkning av ben

Gallret ska monteras upp-och-ned, eller hängande, i benen. På så vis kommer gallret närmare elden.