Det här är ytterligare en sås-klassiker. Creme Toum heter den, eller libanesisk vitlökskräm. Ett riktigt gott tillbehör till grillat.

Toum är rätt lik både Bearnaise-sås och Hollandaise-sås, i sättet man gör den. Det är alltså en ägg/olje-emulsion vi skapar, men istället för äggula/smör blandar vi äggvita/olja.

Portioner: 4

Ingredienser

2-2.5 dl jordnötsolja
2 äggvitor
1 tsk saft från citron
0.5-1 vitlöksklyfta, mosad
0.5 tsk salt

Gör så här

Häll äggvitorna i en bunke och tillsätt den mosade vitlöksklyftan, citronsaft och salt. Använd en halv vitlöksklyfta för lagom vitlökssmak, och ta hela om du vill ha en mer distinkt vitlökssmak. Jag brukar riva den med en s.k. microplanar, dvs fin hyvel. Annars kan man pressa den i en vanlig vitlökspress. Vispa äggviteröran i någon minut tills den blir vit och fluffig. Jag använder en vanlig handvisp.

Äggvitor vispas till Creme Toum

Äggvitor vispas till Creme Toum

Vad gäller oljan är det viktigt att den är helt neutral, det är därför jag rekommenderar jordnötsolja. Rapsolja funkar, men tillsätter en metallisk bismak, och olivolja går inte alls, smakmässigt alltså. Tillsätt nu oljan långsamt via en tunn stråle. Vispa regelbundet för att binda upp oljan i äggvitorna. Låt det ta tid. Det är bättre att oljan binds ordentligt i äggvitorna än att det skär sig. Ju mer olja, desto tjockare kräm. Vill du ha en tjockare kräm tillsätter du mer olja helt enkelt.