Detta inlägg är del V i serien. Del I hittar du här, del II här, del III här och del IV här.

Såhär 2 år efter mitt smoker-bygge var det dags att gå loss rent styling-mässigt. Släpet får sig en rejäl make-over.

Det första som behövde göras är att ta av smokern från släpet. I och med att det går att separera eldlådan från matkammaren gick det ganska lätt. Jag baxade ner den från släpet och vände matkammaren upp-och-ned.

Korta benen

Jag ville förbättra arbetshöjden genom att sänka hela ekipaget lite. Därför lade jag matkammaren upp-och-ned så att jag kunde kapa benen 6 tum, och sen svetsa på dem igen. Det gjorde stor skillnad.

Offset smoker med kortade ben
Offset smoker med kortade ben

Strippa släpet helt

Nästa steg var att strippa släpet helt för att kunna bygga en ny ram, så jag drog igång vinkelslipen och gick loss rejält.

Släpets flak helt avkapat
Släpets flak helt avkapat

Bygg en ny ram

Sen var det dags att svetsa en helt ny ram som smokern skulle fästas i. Jag köpte ett antal meter rektangulärt (25×50 mm) stålrör och började bygga.

Släpet med ny ram ditmonterad
Släpet med ny ram ditmonterad

Lyft smokern på plats

När ramen var klar och fastsvetsad i släpet var det dags att dra upp smokern igen.

Smokern tillbaks på släpet
Smokern tillbaks på släpet

För att fästa även eldlådan byggde jag en gaffel-liknande del i ramen som eldlådan ska svetsas fast i. Den ser man tydligt i fotot nedan.

Ramen som ska hålla eldlådan på plats
Ramen som ska hålla eldlådan på plats

Efter att ha fått släpets ram färdig var det dags att montera eldlådan. När både den och matkammaren var på plats och injusterade kunde jag svetsa fast dem permanent i släpet. Nu är det officiellt en ‘offset smoker trailer’, och inte längre ett släp 🙂

Smokern åter monterad på släpet
Smokern åter monterad på släpet

Motvikt

För att göra det lättare att öppna luckorna brukar en motvikt svetsas fast. Jag ville göra samma sak, men med en annan stil. Jag skaffade därför en uppsättning gamla gjutjärnshjul som jag svetsade fast på smokern med fyrkantsrör. I hjulen löper ett hampa-rep som ger rätt känsla utseendemässigt. Som motvikt hänger en gjutesäck med sand i.

Taljor och rep som motvikt
Taljor och rep som motvikt
Taljor och rep som motvikt
Taljor och rep som motvikt

Skärmar

Jag hade initialt tänkt tillverka skärmarna över hjulen av trä, men jag fick en idé om hur jag skulle kunna göra dem i plåt och få dem att matcha stilen på resten av ekipaget, så plåt fick det bli.

Tillverkning av skärmar
Tillverkning av skärmar

Jag använde ett par träklossar för att få rätt avstånd till hjulen.

Skärmarna klara
Skärmarna klara

Efter att ha monterat skärmarna köpte jag ett ekgolv, som jag lade på släpet och även klarlackade. Jag tycker det ger ett behagligt intryck, och valet av träslag passar ju bra med tanke på vad jag eldar med 🙂

Ekgolv och dörr till eldlåda klara
Ekgolv och dörr till eldlåda klara

YouTube-video

Här kan man se det färdiga resultatet: