Detta inlägg är del II i serien. Del I hittar du här, del III här, del IV här och del V här.

Hitta rätt släp

Det blev till slut att köpa ett begagnat släp som jag kan montera smokern på. Jag insåg snabbt att dess storlek gör att ett släp är lämpligt även för kortare transporter, så jag hittade det här på Blocket:

En släpvagn att montera smokern på

En släpvagn att montera smokern på

Bygget tar en ny vändning

Efter mycket funderande kring tanken jag hittat kunde jag inte komma ifrån problemet med dess vikt. Det krävs en hydraulkran för att lyfta på eller av tanken, vilket vållar problem vid besiktning bland annat. Jag beslutade till slut att bygga en egen tunna i dubbla lager plåt istället. För att kunna bygga en egen tank krävs en mall eller jigg att bygga den runt. Sagt och gjort, jag snickrade ihop en sådan:

En träram eller jigg som mall

En träram eller jigg som mall

För att kaplsa in hela ramen i plåt var jag iväg en runda till stål-handlaren och köpte på mig ett lager. Ändarna görs i 3 mm stålplåt. Det tog ett bra tag att såga ut runda sådana, men det blev bra till slut. Det första jag fick göra var att konstruera en egen passare för att ritsa en cirkel med 1 m i diameter. Se resultatet nedan.

Gavlarna till matkammaren

Gavlarna till matkammaren

Efter det var det dags att göra hål i ena änden för skorsten. Sagt och gjort, lite sticksågs-jobb och sen var det klart. Jag svetsade fast skorstensfästet:

Skorstensanslutningen utifrån

Skorstensanslutningen utifrån

Eftersom skorstenen är tung (lång och stor) valde jag att förstärka gaveln på insidan med lite vinkeljärn.

Skorstensanslutningen inifrån, med förstärkning

Skorstensanslutningen inifrån, med förstärkning

Eldkammaren igen…

Jag har länge haft planer på att sätta fötter på eldkammaren så den står stadigt, men det har ännu inte blivit av. Idag fick jag tid att montera dem. Jag gjorde enklast möjliga konstruktion.

Fötter på eldkammaren

Fötter på eldkammaren

Den nya designen

Så var det äntligen dags att börja bygga matkammaren. Den tillverkas av tunn plåt i två lager, med luft emellan. En isolerad kammare med andra ord. Här har jag börjat “klä” träramen med plåt. Det är inte utan att man tänker på flygplanskonstruktion när man ser det tunna stålröret 🙂

Början på det inre lagret av matkammaren

Början på det inre lagret av matkammaren

Första tabben

Ja, det var ju bara en tidsfråga. Ibland tar hjärna semester, utan att meddela mig först 🙂

Jag monterade skorstensfästet bak- och fram. Flänsen ska ju vara utåt, inte inåt. Nåja, det var bara att bita ihop, ta fram vinkelslipen, skära bort den och svetsa fast den på rätt håll.

Skorstensfäste rättmonterat

Skorstensfäste rättmonterat

Här är rörböjen till skorstenen monterad.

Här är 90-graders-böjen monterad

Här är 90-graders-böjen monterad

Läs vidare i del III här.