Detta inlägg är del I i serien. Del II hittar du här, del III här, del IV här och del V här.

Att bygga en egen bbq smoker är ett lite större jobb. Man behöver helst ha tillgång till verkstad, men i brist på det åtminstone en svets och vinkelslip, plus lite andra verktyg.

Antingen gör man allt från scratch, eller så använder man begagnade delar som man hittar eller köper billigt. Jag har valt att bygga en s.k. offset smoker, där man eldar i en kammare/låda och lägger maten i en annan.

Det här inlägget är skrivet allteftersom bygget fortskrider, så fortsätt läs för en några intressanta kursändringar under byggets gång.

Lite smoker-teori

Det finns många som byggt bbq smokers tidigare, och det finns massor av modeller. Både ‘vanliga’, och så kallade reverse flow smokers. Jag är en stor fan av den förstnämnda kategorin. Luften och därmed röken ska rätt igenom grillen utan att bromsas upp. Därför delar jag samma tankar som Aaron Franklin när det gäller skorstens-storlek. Det ska vara fritt flöde och bra drag. Jag vill ha en isolerad eldkammare för att minimera väderpåverkan. Anslutningen mellan eldkammare och matkammare ska inte vara svetsad för att minimera att värme leds direkt via metallen. Detta för att undvika att fett börjar brinna i botten på matkammaren. Matkammaren ska luta någon grad för att allt fett ska rinna bort och ut så snabbt som möjligt och inte fatta eld eller pyra och på så vis påverka smaken på maten.

Det diskuteras en hel del om placeringen av skorstenen. Jag tillhör dem som monterar den mitt på eller lite lägre för att undvika att den varma luften passerar matkammaren i ‘taket’ hela vägen och därmed missar maten. När det gäller att få till jämn temperatur i hela matkammaren är öppningen mellan eldkammare och matkammare kritisk.

Hitta en bra tank

Jag hittade en lämplig (?) tank stående vid skogskanten, och kontaktade ägaren som ger bort den utan kostnad om man bara forslar bort den. Den här tillverkades 1975 och är 1 meter i diameter och 2.3 meter lång. Den är byggd för att tåla 15.6 bars tryck (allt enligt tillverkningsskylten), så jag gissar att det inte varit olja i den. Den väger dock 1 ton (typ), så en kran behövs för att forsla bort den.

Gastank i naturen

Gastank i naturen

Övergiven tank fotad från andra hållet

Övergiven tank fotad från andra hållet

Tillverkningsskylten

Tillverkningsskylten

Tillverka de andra delarna

Givet tanken ovan behöver följande delar tillverkas:

  1. En eldlåda
  2. En skorsten
  3. En benställning

Eldlåda

Jag bestämde mig för att bygga en fyrkantig (i motsats till rund) eldlåda då det är enklare för mig. Jag bestämde mig även för att bygga två lådor och placera den ena inuti den andra. Detta för att få den isolerad, där är en (drygt) 2 cm luftspalt mellan den inre och yttre lådan. Anledningen till detta är att göra den mindre temperaturkänslig (för yttre påverkan som regn och vind), samt att få den lite mer energi-effektiv.

Storlek

Jag har gjort dne 70 cm lång och 60 cm hög/bred. Jag byggde en modell i kartong först, det är mycket snabbare och billigare att prototypa med. Storleken är lite mindre än den 1/3 av den stora tanken som rekommenderas av Feldon’s pit calculator.

Se till att vinklarna är rätt

Se till att vinklarna är rätt

Eldlådan, ytterdelen

Eldlådan, ytterdelen

Eldkammaren monteras

Eldkammaren monteras

Luftisolerad eldkammare

Luftisolerad eldkammare

Skorsten

Jag vill ha en skorsten med stor diameter då det ger bättre drag. Bättre drag ger bättre förbränning vilket ger mild och bra röksmak på maten. Initialt tänkte jag göra en i vanligt stål, men det var svårt att hitta rör i rätt storlek. Eller rättare sagt, stora rör fanns det, men då blev gods-tjockleken alldeles för stor (5-8 mm), så skorstenen skulle väga för mycket. Jag bytte därför till rostfritt rör som fanns i rätt dimension och gjord av tunn plåt. Stort tack till Göinge Rostfria för hjälp med detta!

Min skorsten mäter 160 mm i diameter och med rörböjen mäter den totalt 2.7 meter i längd.

Skorsten i rostfritt

Skorsten i rostfritt

Skorstensdetaljer i närbild

Skorstensdetaljer i närbild

Benställning

Eftersom tanken antagligen väger en del bör benställningen vara rejäl. Jag valde att bygga i fyrkantsstål som mäter 50×50 mm. Hela ramen är 150 cm lång och 80 cm bred. Jag byggde 6 ‘ben’ som pekar uppåt, den stora tanken ska vila där i en vagga så att säga. Jag förstärkte dessutom benen med extra stöd för säkerhets skull.

Benställningen monteras

Benställningen monteras

Benställningen färdig

Benställningen färdig

Fortsätt läs mer i del II av serien.