Bägge luckorna punktsvetsade på plats

Bygg en egen offset smoker del IV

Detta inlägg är del IV i serien. Del I hittar du härdel II här, del III här och del V här.

Bygget fortsätter. Det är dags att svetsa den yttre cylindern helt tät. Tejpbitarna man ser på gaveln är till för att indikera var de längsgående vinkeljärnen sitter, samt var benen ska monteras.

Yttre cylindern svetsas runtom
Yttre cylindern svetsas runtom

När det är klart är det dags för benställningen. Det gäller att få precis rätt vinkel på den så att skorstenen pekar rakt upp, man vill ju inte att den ska se ut som lutande tornet i Pisa.

Benställningen monteras
Benställningen monteras

Här kan man se benställningen från en annan vinkel.

Benställningen sedd från sidan
Benställningen sedd från sidan

Innan det är dags att vända på hela apparaten för att montera luckor måste ett litet rör för fett-avrinning fästas. Sagt och gjort, jag sågade hål och monterade ett rör på undersidan.

Rör för fettavrinning
Rör för fettavrinning

Det är dags att skära hål för eldkammaren. Jag använde sticksåg och vinkelslip, det tog inte lång tid.

Hål för eldkammaren
Hål för eldkammaren

Det har äntligen blivit dags att vända hela röken på rätt köl, så att arbetet med att montera luckorna kan börja.

Redo att räta upp den
Redo att räta upp den

Så här ser den ut när den är rättvänd. Nu står den på egna ben för första gången.

Nu står den upprätt för första gången
Nu står den upprätt för första gången

En sak jag tänkt göra väldigt länge men inte kommit mig för är att tillverka gångjärn till eldluckan. Nu är det gjort.

Tillverkning av gångjärn till eldluckan
Tillverkning av gångjärn till eldluckan

Efter det var det dags för gångjärn och handtag till de båda luckorna där man lastar in och ut maten.

Gångjärn och handtag till luckorna
Gångjärn och handtag till luckorna

För att montera luckorna skar jag hål med vinkelslipen för att svetsa fast ramen till de båda luckorna.

Första luckan monteras
Första luckan monteras

Det tog ett tag, men passformen blev bra. Nu ska skarven helsvetsas runtom.

Bägge luckorna punktsvetsade på plats
Bägge luckorna punktsvetsade på plats

Efter att ha slitit med att skära hål för eldkammaren är det dags att se om den passar.

Dags att montera eldkammaren
Dags att montera eldkammaren

För att se till att inga lufthål finns har jag satt tätningslist i bägge locken. Jag beställde ersättningslist till en Kamado Joe eftersom den är 1 tum bred.

Närbild på tätningslist i locket
Närbild på tätningslist i locket

Här är stödben monterade till luckorna så man slipper stå och hålla dem öppna.

Stödben till luckorna monterade
Stödben till luckorna monterade

Jag tillverkade även 4 st grillgaller av vinkeljärn och sträckmetall. De är enkla att lägga i och ta ur.

Grillgaller tillverkade och monterade
Grillgaller tillverkade och monterade

Efter att ha svetsat fast en tätningskant kan nu eldlådan skjutas in i öppningen i matkammaren.

Eldlådan monterad
Eldlådan monterad

Se Rude Boy ’in action’

12 reaktioner på ”Bygg en egen offset smoker del IV”

  1. Ingemar Olsson

    Vilken tuff smoker du har byggt.
    Jag har en själv men betydligt mindre än din och som är inhandlad på nätet. Misstänker att materialet i min är lite för snålt tilltaget då den har lite svårt för att hålla tempen på en jämn nivå. Det blir en hel del kontrollerande av temperaturen o påfyllning av bränsle när man röker lite större bitar av nöt o gris. Känns som att värmesvinnet är rätt stort men för 1500 kr får man va nöjd med den. Man får liksom det man betalar för. Lycka till med dina rökprojekt😊

  2. Tack Ingemar! Den har nu använts ett antal gånger och fungerar mycket bra. Nackdelen med vedeldade offset-rökar är att man får fylla på med ved väldigt ofta. Jag kan inte lämna min mer än 15 minuter. Angående ojämn värme: prova att lägga över en (värmetålig) filt på den, det gör stor skillnad. Finns värmetålig isolering osv i fackhandeln. 1500 kr är ju väldigt prisvärt 🙂 En annan sak som gör underverk för jämn temperatur inuti matkammaren är placering av skorstenen. Se till att den inte sitter uppe i överkant om det går att flytta den (innebär lite plåtarbete förstås).

    1. Ingemar Olsson

      Tack för tipsen! Har funderat på det där att lägga nåt isolerande över. Ska testa det.
      Ha de gott
      /Ingemar

  3. Tjenixen
    Jag är just igång med att samla på mig material till en reverse flow variant.
    siktar på en diameter på matkammare runt 50 cm eldkammare runt 40 cm.
    Kan du rekommendera någon bra pit calculator som gärna är metrisk.
    (har använt Feldon´s)
    Börjar ruttna på att räkna om till mm hela tiden jag håller på.
    Och rökrör, du sa att det inte fanns ett fast förhållande mellan rör och mat/eld kammarstorlek.
    hur bestämmer man då det i projekteringsläget?

    1. Hej! Det finns ingen pit calculator som jobbar med metriska värden (vad jag vet). Och Feldon’s stämmer inte. Prova bara att mata in lite ”udda” värden. Så hur gör man? Bestäm en diameter på skorstenen som passar ihop med din food chamber och firebox (design-mässigt) och tala om för mig vad du har för diameter så kan jag räkna ut längden. Jag håller på att lägga upp massa info om smoker-bygge här, men har inte hunnit lägga till en lathund för skorstensberäkning än.

      Mvh Hank

      1. Patric Wassberg

        Hmm försvann mitt excellenta svar?
        Nå väl provar igen
        Så här långt har jag fått tag på rör till matkammare och firebox.
        11,5mm gods, invändig diam 487mm, längd 800 det blir matkammare
        Firerebox invändig diam 387mm, längd okapad 800mm. Samma gods.
        Ritar upp allt i SketchUp för att kunna beställa gavlar ,baffel till reverse. och plenum till rökrör från en polare som jobbar på smidesfirma.
        Om möjligt behöver jag hjälp med area på öppning mellan food chamber – firebox, längd på firebox och dimension på rökrör.
        Du får gärna svara på mail så kan jag skicka skisser på vad jag bygger
        //W

  4. Hej. Funderar på att bygga en smoker likt din, fast i mindre utförande. Du skriver att du använder tunnplåt. Hur tunn plåt använde du och hur tunn kan man använda om man har en isolerande luftspalt?
    Vill kunna använda så tunn plåt som möjligt för att underlätta arbetet. Funderar på om man kan fylla utrymmet med vermikulit för ännu bättre isolering.

    Mvh Niclas

    1. Hej! I min stora smoker är matkammaren gjord av 2 lager 1 mm plåt. Den har en luftspalt på 20 mmm emellan plåtarna. Jag lät det vara luft och inget isoleringsmaterial, då luften är en väldigt bra isolator i sig, och den kan inte ta vägen nånstans heller.

      Mvh Henrik

  5. Hej.

    Tack för en väldigt informativ sida! Synd att jag hittade den nu (i slutskedet av mitt första bygge). Jag bygger på en 500 liters kompressortank som har D 600 mm, godset är 3-4 mm, eldstaden byggde jag av 3 mm 60×60 plåtar. Öppningen mellan eldstad och matkammaren är justerbar. Ett gediget projekt för mig. Skorstenen är i dagsläget D 75 mm och ca 1000 mm hög. Efter testkörning så verkar draget inte riktigt komma igång. Vilken D på rör skulle du rekommendera?

    Mvh Mattias

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *