Bygg egen bbq smoker del IV

Att bygga en egen bbq smoker är inget litet projekt, däremot väldigt roligt. Så här har jag gjort.

Detta inlägg är del IV i serien. Del I hittar du härdel II här och del III här.

Bygget fortsätter. Det är dags att svetsa den yttre cylindern helt tät. Tejpbitarna man ser på gaveln är till för att indikera var de längsgående vinkeljärnen sitter, samt var benen ska monteras.

Yttre cylindern svetsas runtom

Yttre cylindern svetsas runtom

När det är klart är det dags för benställningen. Det gäller att få precis rätt vinkel på den så att skorstenen pekar rakt upp, man vill ju inte att den ska se ut som lutande tornet i Pisa.

Benställningen monteras

Benställningen monteras

Här kan man se benställningen från en annan vinkel.

Benställningen sedd från sidan

Benställningen sedd från sidan

Innan det är dags att vända på hela apparaten för att montera luckor måste ett litet rör för fett-avrinning fästas. Sagt och gjort, jag sågade hål och monterade ett rör på undersidan.

Rör för fettavrinning

Rör för fettavrinning

Det är dags att skära hål för eldkammaren. Jag använde sticksåg och vinkelslip, det tog inte lång tid.

Hål för eldkammaren

Hål för eldkammaren

Det har äntligen blivit dags att vända hela röken på rätt köl, så att arbetet med att montera luckorna kan börja.

Redo att räta upp den

Redo att räta upp den

Så här ser den ut när den är rättvänd. Nu står den på egna ben för första gången.

Nu står den upprätt för första gången

Nu står den upprätt för första gången

En sak jag tänkt göra väldigt länge men inte kommit mig för är att tillverka gångjärn till eldluckan. Nu är det gjort.

Tillverkning av gångjärn till eldluckan

Tillverkning av gångjärn till eldluckan

Efter det var det dags för gångjärn och handtag till de båda luckorna där man lastar in och ut maten.

Gångjärn och handtag till luckorna

Gångjärn och handtag till luckorna

För att montera luckorna skar jag hål med vinkelslipen för att svetsa fast ramen till de båda luckorna.

Första luckan monteras

Första luckan monteras

Det tog ett tag, men passformen blev bra. Nu ska skarven helsvetsas runtom.

Bägge luckorna punktsvetsade på plats

Bägge luckorna punktsvetsade på plats

Efter att ha slitit med att skära hål för eldkammaren är det dags att se om den passar.

Dags att montera eldkammaren

Dags att montera eldkammaren

För att se till att inga lufthål finns har jag satt tätningslist i bägge locken. Jag beställde ersättningslist till en Kamado Joe eftersom den är 1 tum bred.

Närbild på tätningslist i locket

Närbild på tätningslist i locket

Här är stödben monterade till luckorna så man slipper stå och hålla dem öppna.

Stödben till luckorna monterade

Stödben till luckorna monterade

Jag tillverkade även 4 st grillgaller av vinkeljärn och sträckmetall. De är enkla att lägga i och ta ur.

Grillgaller tillverkade och monterade

Grillgaller tillverkade och monterade

Efter att ha svetsat fast en tätningskant kan nu eldlådan skjutas in i öppningen i matkammaren.

Eldlådan monterad

Eldlådan monterad

Efter att ha monterat skorstenen är det äntligen dags att provelda!

 

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

  1. Ingemar Olsson 26 juli 2017 på 20:10

    Vilken tuff smoker du har byggt.
    Jag har en själv men betydligt mindre än din och som är inhandlad på nätet. Misstänker att materialet i min är lite för snålt tilltaget då den har lite svårt för att hålla tempen på en jämn nivå. Det blir en hel del kontrollerande av temperaturen o påfyllning av bränsle när man röker lite större bitar av nöt o gris. Känns som att värmesvinnet är rätt stort men för 1500 kr får man va nöjd med den. Man får liksom det man betalar för. Lycka till med dina rökprojekt😊

    Svara

  2. Tack Ingemar! Den har nu använts ett antal gånger och fungerar mycket bra. Nackdelen med vedeldade offset-rökar är att man får fylla på med ved väldigt ofta. Jag kan inte lämna min mer än 15 minuter. Angående ojämn värme: prova att lägga över en (värmetålig) filt på den, det gör stor skillnad. Finns värmetålig isolering osv i fackhandeln. 1500 kr är ju väldigt prisvärt 🙂 En annan sak som gör underverk för jämn temperatur inuti matkammaren är placering av skorstenen. Se till att den inte sitter uppe i överkant om det går att flytta den (innebär lite plåtarbete förstås).

    Svara

    1. Ingemar Olsson 29 juli 2017 på 09:48

      Tack för tipsen! Har funderat på det där att lägga nåt isolerande över. Ska testa det.
      Ha de gott
      /Ingemar

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *