Butternut-pumpa är en riktigt god pumpa eller squash att göra soppa på, och den får en läcker gul-orange färg.

Skriv ut
Portioner 4 pers
Tillagningstid 45 minuter

Ingredienser

  • 1 butternut-pumpa (1.1-1-3 kg)
  • 1 l vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • 30-50 g smör (att steka i)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk svartpeppar (grovmalen)
  • 0.5 citron (saften)
  • 1 dl mandel
  • 0.5 msk olja
  • 1 msk Maizena (ljus redning)

Gör så här

  • Skala pumpan, gröp ur innamätet och tärna den. Finhacka löken och stek
    den i smör i ett par minuter. Häll i vattnet och buljongtärningen i en
    stor kastrull och låt det koka upp. Häll i vin, lök och pumpa i
    kastrullen och låt det koka försiktigt med lock i 20-30 minuter.
    Pumpatärningarna ska bli mjuka. Häll därefter i socker, salt,
    svartpeppar och citronsaft. Mixa sen soppan slät i en mixer. Ta en
    delmängd i taget så mixern inte fylls.
  • Hetta under tiden upp en stekpanna och bryn mandeln. När den börjar få
    fin färg och man känner doften från mandeln häller man i 0.5 msk olja
    och strör lite salt över. Bryn ytterligare en minut, och låt sen mandeln
    svalna på en skärbräda.
  • Hetta under tiden upp en stekpanna och bryn mandeln. När den börjar få
    fin färg och man känner doften från mandeln häller man i 0.5 msk olja
    och strör lite salt över. Bryn ytterligare en minut, och låt sen mandeln
    svalna på en skärbräda.
  • Hacka mandeln med kniv och servera sen soppan i skålar med mandel-strössel.