Butternut-pumpa är en riktigt god pumpa eller squash att göra soppa på, och den får en läcker gul-orange färg.

Portioner: 4-6

Ingredienser

1 pumpa, 1.1-1.3 kg
1.2 l vatten
1 hönsbuljongtärning
1 gul lök
30-50 gram smör att steka i
2 dl vitt vin
2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk Maizena ljus redning
Saften från 1/2 citron
1 dl mandel
0.5 msk olja

Gör så här

Skala pumpan, gröp ur innamätet och tärna den. Finhacka löken och stek den i smör i ett par minuter. Häll i vattnet och buljongtärningen i en stor kastrull och låt det koka upp. Häll i vin, lök och pumpa i kastrullen och låt det koka försiktigt med lock i 20-30 minuter. Pumpatärningarna ska bli mjuka. Häll därefter i socker, salt, svartpeppar och citronsaft. Mixa sen soppan slät i en mixer. Ta en delmängd i taget så mixern inte fylls.

Hetta under tiden upp en stekpanna och bryn mandeln. När den börjar få fin färg och man känner doften från mandeln häller man i 0.5 msk olja och strör lite salt över. Bryn ytterligare en minut, och låt sen mandeln svalna på en skärbräda.

Häll tillbaks soppan i kastrullen, tillsätt Maizena och låt den koka upp under omrörning. Ta av från plattan.

Hacka mandeln med kniv och servera sen soppan i skålar med mandel-strössel.