Det här är en bourbon-sås med god smak och en aning sötma. Den passar utmärkt som sås till en fin köttbit. Vill man hellre prova en whiskey-sås finns receptet här.

Portioner: 2-3

Ingredienser

2 bananschalottenlökar eller 3-4 vanliga
1-2 msk oxfond
3 dl vispgrädde
1.5 dl god bourbon (jag gillar Bulleitt eller Knob Creek)
1 tsk svartpeppar (grovmalen)
0.25 tsk salt
1 msk Maizena redning (ljus)

Gör så här

Skala och hacka schalottenlökarna fint och stek dem i en rejäl klick smör i en stekpanna. Häll ner oxfond och bourbon och låt det sjuda på svag värme i 10 minuter. Det är viktigt, för att bli av med den ‘skarphet’ alkoholen ger. Mixa såsen slät (med stavmixer eller vanlig mixer), och häll sen tillbaks såsen i stekpannan. Häll i grädden, salt och svartpeppar, och fortsätt sjuda i 5 minuter. Häll i maizena på slutet och låt det koka upp helt lätt, rör under tiden. Ta av såsen och servera.