Det är dags att prova något nytt; vi ska göra en bogstek av dovhjort med lite orientalisk smakprofil. Den serveras här med en klassisk risotto, men man kan också skiva den och göra en steak sandwich om man känner för det.

Portioner: 4

Ingredienser

700 gram bogstek av dovhjort
0.5 tsk salt
citron-zest från 1 citron
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk malen koriander

Gör så här

Skölj av köttet med lite kallt vatten och klappa torra med hushållspapper.

Den råa bogbladssteken, innan den putsats.

Den råa bogbladssteken, innan den putsats.

Applicera en torr saltlag med salt, citron-zest och koriander och gnid in åtminstone 2 timmar innan tillagning. Lägg köttet i en plastpåse och häll i citronsaften. Kläm ut luft, knyt plastpåsen tätt och massera in kryddorna lite. Förvara i kylen tills det är dags att tillaga.

The blade steak, cooked indirect

The blade steak, cooked indirect.

Sätt ugnen på 110°C, då vi ska tillaga med indirekt värme först. Lägg köttbiten i en ugnsform, och sätt termometern i den tjockaste delen. Grilla tills den har nått 50° C i innertemperatur. Ta ut köttet och låt det stå och vila 10 minuter. Nu är det dags att bryna. Se bara till att ytan på köttet är någotsånär torr innan, man får mycket finare stekyta då. Klappa av med lite hushållspapper (som inte luddar) först om det behövs.

Ta fram en stekpanna, gärna gjutjärn, och sätt på spisen på hög värme. Ha i en liten skvätt olja eller smör, och när pannan är ordentligt varm ger man den fin stekyta, och håller koll på innertemperaturen. När den når 60° C är det klart. Ta av från plattan och låt den vila ett tag innan den serveras. Använd en vass kniv och skär tjocka skivor, det blir en aptitlig presentation på tallriken.