Bogbladsstek eller toppbog kommer från främre skulderbladet på kon. Den är tunn och välmarmorerad, och har bra smak. I USA kallas den Flat Iron Steak. Eftersom den är tunn går den snabbt att tillaga, och den bör fortfarande vara röd/rosa i mitten, annars blir den lätt seg. Bogbladssteken har normalt en stor sena som går igenom köttbiten, men din slaktare brukar, eller kan, ta bort den åt dig. Bogbladssteken är hyfsat lik flanksteken, men bogbladssteken har finare muskelfibrer.

Portioner: 4

Ingredienser

250 gram toppbog per person
1 tsk salt per kilo kött

Gör så här

Skölj av köttet i kallt vatten och klappa dem torra med lite hushållspapper. Torrsalta köttet genom att gnida in 1 tsk salt per kilo kött med händerna och låt dem vila i kylen i 2 timmar (eller längre).

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Lägg i några träbitar för röksmak om du vill.

Grilla bogbladsstek med björkved. Den stora stenen är för att skapa två värmezoner.

Grilla bogbladsstek med björkved. Den stora stenen är för att skapa två värmezoner.

Bogbladsstek (de två stora bitarna till vänster) på grillen

Bogbladsstek (de två stora bitarna till vänster) på grillen

Lägg på köttet på den indirekta sidan av grillen, lägg på locket och låt köttet ligga i ca 20-25 minuter tills innertemperaturen är ca 45° C. Ta av locket och sätt fart på elden så den blir rejält varm. Flytta över stekarna till den direkta sidan för att bryna ytan, ungefär 1-2 minuter per sida. Kolla innertemperaturen, när den är mellan 55-60° C är de klara (beroende på personliga preferenser). Ta av dem från grillen och låt dem vila i 10 minuter innan man skivar upp dem och serverar.