Biltong Box

Undrar du vad en Biltong-box är? Fortsätt läsa för allt du behöver veta.

En Biltong box har fått sitt namn efter köttet som man torkar i den. Det är någorlunda likt det som kallas ’Beef Jerky’ i USA eller ’Charqui’ i Sydamerika. Det är en konservationsmetod, och fläkten är där för att transportera bort fukt. Processen tar allt från ett par dagar till ett par veckor, det beror helt på tjockleken på köttbitarna. Jag använder tunna bitar, då tar det inte mer än 1-2 veckor. Processen är extremt simpel när man väl hängt köttet på krokar i boxen.

Konstruktion

En Biltong-box kan köpas färdig, eller så tillverkar man den själv. Jag tillverkade min med delar som jag köpte på bland annat Biltema. Kostnaden blev ca 500 kr, så det är inte dyrt. Jag köpte en plastlåda, några rundstänger (dessa var gängade, men det spelar ingen roll), en badrumsfläkt (för att dra ut fukt), en ventil samt några köttkrokar. Borra hål för stängerna i ovankant, gör hål för och montera fläkt och ventil. Sen är det klart. När man monterar fläkt och ventil ska de placeras så att luften forslas diagonalt i lådan, för att undvika stillastående luftfickor.

Biltong-box sedd från sidan
Biltong-box sedd från sidan

En del större lådor innehåller ibland en (traditionell) glödlampa. Den finns där inte så mycket för att torka köttet med värme, men den kommer att värma upp den omgivande luften lite. Den varmare luften stiger, och då skapas ett naturligt drag. Jag föredrar fläkten, då får man ingen temperatur-stegring alls, och då riskerar man inte heller att köttet torkar ut från utsidan och in för snabbt.

Biltong-box sedd från ovan
Biltong-box sedd från ovan

Jag placerar min låda i källaren där det är ca 15 grader C, d.v.s. lite svalare än rumstemperatur, vilket är bra.

Typer av kött

Alla typer av kött kan torkas i lådan, men jag tror att nötkött är vanligast.

Förberedelser

Se till att alltid hålla rent och vara noga med hygien vid all livsmedelshantering. Det gäller speciellt för Biltong-lådan där kött ska hänga strax under rumstemperatur i dagar eller veckor. Jag rekommenderar en våt saltlag. Normalt brukar jag alltid rekommendera en torr saltlag, men för den här typen av konserveringsmetoder är det mycket lättare att styra salt-koncentrationen. Jag brukar använda mig av en våt saltlag på 8-10%. Läs mer om hur du gör en våt saltlag här. Låt köttet ligga i saltlagen över natten, och ta sen ut och klappa torr med hushållspapper.

En kommentar angående vinäger

Vinäger ingår i många Biltong-recept på olika sätt. Ibland för smak, ibland för att undvika mögel. Jag använder det inte, men många associerar den karakteristiska Biltong-smaken med vinäger. Gällande mögel: Om man hänger rent kött i en försluten låda med en fläkt kommer det räcka mer än väl för att undvika mögeltillväxt.

Smaksättning

Jag brukar använda mina bbq rubs, men ta de kryddor/örter du har hemma, eller vad du nu föredrar. Applicera rubben eller kryddorna och låt köttet ligga i kylen ett par timmar så smakerna hinner sätta sig lite innan uttorkningen påbörjas.

Hänga kött

Det här är den lättaste delen. Sätt en krok i den tjocka delen av köttet och häng bitarna sen i stängerna. Se till att ingen del av köttet nuddar lådans väggar eller golv. Lägg på locket och starta fläkten.

Hur vet man när det är klart?

Titta på köttet, och kläm på det med (rena) fingrar. Utsidan ska vara torr och lite som läder, men insidan bör vara lite mjuk fortfarande. Det ska kännas att köttet ’ger efter’ lite när man klämmer. I bilderna ovan torkade jag vildsvinsfilé, som är ganska tunn. Den tog ca 2 veckor. Men känn efter redan efter en vecka, och fortsätt sen kolla en gång om dagen. Om man torkar för länge blir de väldigt sega och hårda.

Vill man se en video i ämnet finns den här:

17 reaktioner på ”Biltong Box”

    1. Hi! The plastic material was kind of tricky to work with, so I ended up drilling a bunch of small holes in a circle (to form a ‘perforated’ line) so I could punch/press out the center.

  1. Hej!
    Härlig sida du har:)
    Jag tänkte försöka mig på ett bygge. Var köper man fläkt, ventil och köttkrokar?
    Vilket varvtal ska fläkten ha för optimalt resultat om lådan är ungefär i samma storlek?
    Tack på förhand,
    Magnus

    1. Hej, och tack! Jag köpte låda och fläkt på Biltema. Fläkten används normalt som frånluftsfläkt till badrum, den kostade 129 kr har jag för mig. Gängstång till pinnar hittade jag hos Bauhaus, men det finns nog på flera ställen. Krokar minns jag inte, men det är en vanlig livsmedelsprodukt, så du hittar nog snabbt på nätet. Lycka till!

    1. Hej! Bra fråga, jag har inte mätt 🙂

      Fläkten är förstås där för att dra ut luft så ingen fukt stannar i lådan. Genom konstant luftgenomströmning (och på våra breddgrader) är det inga problem med hög fuktighet.

      Mvh Henrik

    1. Hej! Precis som vanlig skinka som förvaras i kylen. Jag brukar lägga köttet i en plastburk med lock som passar storleken bra, dvs inte för mycket luft runt om.

      Mvh Henrik

  2. Hej! Jag köpte en biltemafläkt men den blåser in luft i lådan oavsett hur jag kopplar den. Jag gissar att du har din fläkt så den suger ut luften?

    1. Japp, den suger ut. Jag kopplade in den och kände efter åt vilket håll den blåste. När jag väl ”listat ut” det var det bara att montera den på rätt håll så att säga. Dvs vänd inte på kablarna, utan vänd på hela fläkten istället.

      Mvh Henrik

  3. Kan den där lådan bara stå o rumstemp eller var har du lådan när du torkar?
    Ska den stå svalt/mörkt osv…

    1. Hej Johan!

      Jag har min i källaren som håller ca 15-16 grader, och det är mörkt. Ljuset spelar dock ingen roll, det är vanligt att man använder en (gammal hederlig) glödlampa i lådan som värmekälla för att hålla temperaturen på lagom nivå om lådan står kallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *