Grillad lammstek är ett läckert sätt att fixa påskmiddagen. Se till att köpa så bra lamm som möjligt, det lönar sig alltid. Här kryddas den med rosmarin, vitlök, citron och honung, och dessutom samlas alla smaker upp i ett tråg som blir till en god sås.

Portioner: 4

Ingredienser

2 kg lammstek med ben
2 msk rosmarin
3 vitlöksklyftor
1 dl honung
2 citroner
Sås
2-3 msk kalvfond
Maizena majsredning (för att reda såsen)

Gör så här

Börja med att skölja lammsteken under kallt vatten, och torka den torr med hushållspapper. Det är ett bra sätt att bli av med eventuella smulor från sågningen av benet. När steken är torr putsar man bort eventuella hinnor och dallrigt fett.

Lammstek

Lammstek


Lammstek med hinnor på utsidan

Lammstek med hinnor på utsidan


Färdigputsad lammstek

Färdigputsad lammstek

Torrsalta sen steken runt om (1 tsk salt per kg kött), och lägg den på en tallrik i kylen. Det görs med fördel kvällen innan, men om det är ont om tid behöver den åtminstone ligga i 2 timmar. Ta sen ut steken och gnid in den med kryddblandningen.

Marinad

Blanda saften från en citron med honungen och krossade vitlöksklyftor. Krossa rosmarin i en mortel och blanda sen ner i marinaden. Rör om väl, och applicera på hela steken med en pensel. Använd en marinad-injektor för att injicera marinad in i steken. Dra upp vätska i sprutan och sätt nålen med 3 cm mellanrum i ett virtuellt rutnät.

Lägg sen steken i en stor aluminiumpanna, se bilden nedan. Det gör att köttsaft och smaker stannar i pannan.

Marinerad lammstek

Marinerad lammstek

Grilla

Starta grillen, och se till att den är konfigurerad för indirekt värme. Låt den gå på mellan 110° C och 140° C. För en stek på 2 kg tar det 2-2.5 timmar vid tillagning på den högre temperaturen. Lägg på steken och låt den ligga på grillen tills innertemperaturen är 65° C.

Färdig lammstek, redo att brynas.

Färdig lammstek, redo att brynas.

Sätt sen fart på grillen så den går på direkt värme, och ge steken fin grillyta. Efter det tar man in den och virar in i aluminiumfolie och en handduk och låter den vila i ca 30 minuter.

Här får lammet stekyta

Här lammet precis börjat brynas.

Sås

Skyn blir till sås

Skyn blir till sås.


Lammstek med rödbetor och sås.

Lammstek med rödbetor och sås.

Häll av skyn som samlats i aluminiumpannan i en kastrull, och häll ner kalvfonden. Rör om lite, och red med lite Maizena majsredning. Skär sen upp steken, ringla lite sky över och servera!

Här är en YouTube-video som visar hur