BBQ buttered turkey

BBQ-kalkon med smör

Kalkon är gott att göra på grillen. Det finns ett knep för att få den saftig och smakrik varje gång; injicera den med smör. Det gör susen för kalkon, som annars kan upplevas som lite torr.

Skriv ut
Portioner 4
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Starta grillen 30 minuter

Ingredienser

Sås

  • 3 små morötter
  • 1 rödlök
  • 140 g bacon
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 äpple, skalat och urkärnat
  • 2 msk konjak
  • salt
  • peppar

Gör så här

  • Skölj kalkonen under kallt vatten och torka av med hushållspapper.
  • Smält smöret tills det är flytande. Låt det stå och svalna något. Fyll en marinad- injektor med smöret, här vill man använda den tjocka nålen.
    Nålar till marinadspruta
  • Gnid in hela fågeln med bbq-kryddan. Injicera smöret i både bröst, lår och vingar. Stick ner nålen i ett tänkt rutnät med ca 3 cm avstånd.
    Kalkonen redo för smör-injektion
  • Ta en aluminiumform och lägg ner bacon, morötter och lök. Dessa ska placeras under gallret och under kalkonen. Aluminiumformen samlar upp köttsaft och fett som droppar ner under grillningen.
    Såspannan
  • När förberedelserna är klara är det dags att dra igång grillen på indirekt värme, ca 140-150° C. Jag lägger även ner 1-2 bitar körsbärsträ för lite röksmak. En kalkon av den här storleken tar ca 2.5 timmar att grilla. 
  • När kalkonen har nått en innertemperatur på 70° C (kolla på flera olika ställen) tar man av den från grillen och låter den vila medan man gör såsen.
    Kalkon på gallret, med såspannan under.
  • Här är såsbasen

Sås

  • Häll i konjaken i aluminiumformen medan den ligger på grillen för att deglacera pannan och få med alla smaker. Häll sen över allt utom bacon i en såskastrull. Tillsätt grädde och äpple, och låt det sjuda 10-15 minuter. Häll såsen i en mixer, och mixa den slät. Häll tillbaks såsen i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
    BBQ Turkey with mash and gravy

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating