En BBQ Fatty är en amerikansk klassiker. En s.k. fatty är en slags fylld korv gjord på fläsk eller nötfärs, som man röker på sin grill. Fyllningen består ofta av Philadelpia-ost, färsk grillad chili-peppar, riven cheddarost och annat. Det finns lika många varianter på fyllning som det finns grill-entusiaster. Här gör jag en på färs från dovhjort, då jag hade det i frysen.
En fatty gör man lite som en rulltårta. Man plattar ut färsen, täcker den med fyllning, och rullar ihop den till en avlång rulle. Ibland rullas den in i ett antal bacon-skivor också, men det är inget måste.

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg färs från dovhjort
1 tsk salt
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprika

Fyllning

200 g riven ost
120 g skinka
2 banan-schalottenlökar eller 4 vanliga, finhackade

Topping

1 msk grillkrydda
1 msk farinsocker (används senare)

Gör så här

Blanda färsen väl med kryddorna. Lägg ut en stor bit plastfolie och lägg färsen på folien. Platta ut färsen till en stor rektangel med 1 cm tjocklek. Man kan platta ut med händerna, eller så lägger man ytterligare en bit plastfolie ovanpå och använder baksidan på en stekpanna för att trycka ut. Låt folien i botten vara kvar, den används för att rulla ihop med sen.
Fördela osten, schalottenlöken och skinkan jämnt på färsen, hela vägen ut i kanterna. Ta tag i plastfolien som ligger underst (längs långsidan) och börja rulla upp den. Dra av folien allt eftersom rullen formar sig. När rullen är klar strör man över grillkryddan över hela utsidan.

BBQ fatty, utplattad

1. BBQ fatty, utplattad.

BBQ fatty med fyllning.

2. BBQ fatty med fyllning.

BBQ fatty, rullad halvvägs

3. BBQ fatty, rullad halvvägs.

BBQ fatty, rullad och klar.

4. BBQ fatty, rullad och klar.

BBQ fatty på grillgallret.

5. BBQ Fatty på grillen.

BBQ fatty före vila i folie.

6. BBQ fattyn är klar, dags för vila i folie.

Starta grillen och förbered den för indirekt grillning. En fatty ska rökas på ca 110° – 120° C. En fatty av den här storleken tar ca 2.5 timmar. När grillen är redo lägger man på rullen på gallret. Lägg i några träbitar för rökning. Jag använder 3 bitar körsbärsträ. Var försiktig här, malet kött absorberar rök bättre än en hel stek, och man vill inte att röksmaken ska ta över och bli för dominant. Börja grilla, och när rullens innertemperatur är ca 50° C strör man över farinsockret på ovansidan. Fortsätt grilla tills innertemperaturen är 65° C. Ta av från grillen och låt den vila i 10 minuter innan den skärs upp i skivor.