Känner du att det är dags att börja med riktig barbecue? Superkul! Här är en kom igång-guide med lite information om vad du behöver veta (och skaffa) för att få en flygande start.

1Lägg ner lite energi på att tänka igenom vilken grill man vill ha. De två vanligaste är klotgrillar, gasolgrillar och keramiska grillar (kamados), men det finns många att välja på. Gasolgrillar är väldigt bekväma, och man slipper pysslet med att tända kol/briketter, samt ta hand om askan efteråt osv. Kolgrillar innebär lite mer jobb, men de känns mer autentiska enligt mig. Inte så mycket smak som att tämja elden. Det beror helt på din situation, samt vad du har för mål med grillningen.

2Dra inte igång grillen på full spätta. Grilla smart och lär dig skillnaden på direkt och indirekt värme. Man kan (och skall) skapa två olika värme-zoner antingen med en Slow ’N Sear eller annan avdelare på en klotgrill, eller genom att endast använda en brännare på en gasolgrill. Det är ju väldigt lockande att fylla grillen med kol, tända eld på allt och betrakta den magiska skärseld man precis skapat, men det lönar sig att hålla igen här, så man både kan reglera temperaturen och få till många timmars grillning utan att behöva fylla på kol.

Hur man skapar två värmezoner i en klotgrill
Hur man skapar två värmezoner i en klotgrill
3Skaffa en bra termometer. Man behöver en med åtminstone två temperatursonder, så att man kan mäta temperaturen både i grillen samt i köttbiten. Det här är viktigt. Det finns bland annat FireBoard, Maverick, iGrill, Signals och många fler. Anledningen till att man behöver en separat termometer är bland annat:

  • Den existerande lock-termometern (om den finns) brukar vara en billig bi-metall-termometer som inte är kalibrerad, och den skiljer ofta 20-50 grader från den riktiga temperaturen.
  • Även om lock-termometern är av bra kvalitet och kalibrerad så sitter den inte där maten är. Det gör stor skillnad, då temperaturen kan skilja mycket på 10-15 cm inne i grillen.

Det kanske inte känns helt intuitivt att man kan reglera temperaturen i en grill, men det går alldeles utmärkt, och med stor precision dessutom.

4Använd tekniken som kallas ”Reverse Sear”, dvs omvänd bryning. Den lämpar sig utmärkt både i köket och på grillen, och passar speciellt bra till varmrök på grillen.

Grillverktyg

En av många bra saker med grillning är att man inte behöver så många olika verktyg. Har man en bra grunduppsättning kommer man långt. Här är en lista på måste-ha-saker:

  • Svetshandskar. De skyddar väldigt bra mot värme och man kan köpa dem billigt på byggvaruhus. Varför lägga massa pengar på dyra märkeshandskar när vanliga svetshandskar är både bättre och billigare?
  • En hederlig stålborste. Den är toppen för rengöring av grillgaller. Undvik mässingsborstarna, de är för mjuka. Efter varje grillning borstar jag av gallret i hett vatten, sen putsar jag med Svinto (stålull). Till sist åker gallret in i diskmaskinen, och det kommer ut skinande blankt.
  • Som nämnts tidigare; en termometer.
  • Mycket aluminiumfolie. Det behövs för att packa in maten, dels om man använder sig av en ’Texas Crutch’, dels för att vila köttet efter tillagning. Köp den varianten som heter ’Grill & Ugn’, den är lite kraftigare än den vanliga som är för tunn.
  • Aluminiumformar för att använda som vattenbad och/eller dropp-panna. Köp dem billigt hos din lokala mataffär.
  • En bra kniv för att tranchera kött. Skaffa en lång och smal kniv, den kommer att användas mycket.
  • En skorstenständare. Det är ett simpelt plåtrör som man kan förtända briketter med. Det används dels om man vill tända endast en liten del av alla briketter, dels när man behöver fylla på med briketter ett par timmar in i grillningen.

Vad man inte behöver

Många är väldigt förtjusta i grillgaller av gjutjärn. Jag är inte så förtjust i dem, de är tunga, rostar lätt och är meckiga att rengöra. Om man vill ha fina grillränder är Grill Grates™ ett mycket bättre val.

Bästa sättet att tända grillen

Det finns många sätt att välja på; tändvätska, tändkuber, ”elgaffel”, Looftlighter osv. I min mening är s.k. tändkuber både enklast och snabbast. Undvik de billigaste dock. Jag använder tändkuber till både kol och briketter. Typiskt tar jag två st, tänder eld på dem, sen på med kol och väntar en stund. Har man tillgång till el är en Looftlighter ett utmärkt alternativ. En elgaffel är miljövänlig, men jag gillar inte att den tänder all kol på en gång, samt att man vänder upp och ned på all kol när man väl tänt och ska ta bort gaffeln.

Nästa steg

Läs gärna på om hur man bäst styr temperaturen genom att använda indirekt värme. Har man en klotgrill är det bra att använda antingen orm-metoden eller köpa en Slow ’N Sear. Kör man gasolgrill går det lika bra. När det gäller kött och smaksättning börjar man ofta med att torrsalta, det är snabbt och enkelt.

Dags att börja laga mat! Vad säger inspirationen idag? Nöt, fågel eller fläsk? Kanske en ny sås, eller dessert? Bläddra runt och se vad du hittar.