Rostbiff blir utmärkt på grillen. Sätt lite smak på den traditionella rostbiffen med lite äkta barbecue.

Portioner: 6

Ingredienser

1 kg rostbiff
1 tsk salt
3-4 msk Hank’s Bonafide Beef Rub

Gör så här

Rostbiffen är så ren och fin från början, den behöver sällan eller aldrig putsas. Klappa den torr med lite hushållspapper bara, och applicera först ett jämnt lager salt på alla sidor. Lägg sen på ett lika jämnt (och generöst) lager Beef Rub, och låt rostbiffen vila på en tallrik i kylen över natten. Här lönar det sig att ge den lite tid så smakerna från rubben hinner sätta sig.

Rostbiff med rub

Rostbiff med rub

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 130° C. Vi vill ha låg temperatur så att röksmaken sätter sig. Men rostbiffen behöver inte heller tid på sig att bli mör under tillagning, så 130°C är en bra temperatur. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ’N Sear. Lägg köttet på gallret på den svalare sidan och lägg på locket. Lägg i 1-2 träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna. Jag använder gärna körsbärsträ, men ek, äpple, pekan med flera funkar utmärkt.

Rostbiff på grillen

Rostbiff på grillen

Låt rostbiffen ligga på grillen tills innertemperaturen är 55° C. Det tar ca 1.5 timme. Ta nu av den från grillen och låt den svalna 10-20 minuter. Skiva i tunna skivor och njut! Överbliven rostbiff sparar man med fördel i kylen och har som kallskuret.

Här är en video (på engelska) som visar hur man gör: