Att göra sitt eget rökta bacon är en delikatess. Det blir oändligt mycket bättre än vilket köp-bacon som helst.

Portioner: 4

Ingredienser

ca 1 kg sidfläsk (med eller utan skinn)
1 tsk salt
4-5 bitar äppleträ
1-2 dl lönnsirap

Gör så här

Skär av skinnet om det sitter på. Lägg sidfläsket i en torr saltlag minst 2 timmar före tillagning.

Raw bacon

Sidfläsk med skinnet borttaget.

Starta grillen, och förbered den för indirekt värme. När den nått 110° C lägger man på äpple-träbitarna på kolbädden, samt sidfläsket på gallret, stänger locket och väntar. En sån här bit tar runt 4 – 4.5 timmar att röka, innertemperaturen ska vara 90° – 95° C när den är klar.

Apple wood smoking

Äpple-träbitarna precis ilagda.

Sidfläsket kommer att få fin färg av röken, men det ska också penslas med lönnsirap under tiden den röks.

Bacon on the grate

Bacon på grillen, efter ca 30 minuter.

När innertemperaturen når 50° C är det dags för den första penslingen med lönnsirap. Man väntar tills dess för att köttet ska ta upp så mycket röksmak som möjligt först. Pensla in biten överallt utom undersidan, och stäng locket igen. När innertemperaturen nått 80° C penslar man andra gången, på samma sätt. Öppna sen ventilerna och höj temperaturen till 150° C, och låt den gå tills sidfläsket är färdigt.

Smoked bacon, almost done

Rökt bacon, nästan färdigt.

Lägg in sidfläsket i aluminiumfolie (tättslutande) och en handduk, och låt det vila i 30-45 minuter. Packa sen upp och skiva tunna skivor. Servera med lite cole slaw och ett gott bröd!

Sliced bacon

Sliced bacon

Viktigt för att lyckas

  • Håll en konsekvent låg temperatur.
  • Använd en vattenpanna om du har en klotgrill.