Ankbröst med lemon curd

Här tillagas ankbrösten först genom att röka dem, sen grilla dem med en lemon curd-glaze. Gott som bara den!

Ankbröst är gott och är ett bra mellanting mellan tam- och vilt-smak på köttet. Här varmröker vi dem först och grillar dem sen, med en lemon curd-glaze. Citrus och anka passar väldigt bra ihop.

Portioner: 4

Ingredienser

2 ankbröst, ca 350 g styck
1 tsk salt
3 msk lemon curd
några bitar trä att röka med

Gör så här

Börja med att ta ur ankbrösten ur plastförpackningen, de brukar ligga två och två. Skölj dem med kallt vatten och klappa dem torra med hushållspapper. Lägg dem på en tallrik med skinnsidan neråt och torrsalta genom att strö ett jämnt lager salt på köttet. Låt dem ligga i kylen åtminstone 2 timmar innan tillagning.

Råa ankbröstfiléer

Råa ankbröstfiléer

Starta grillen, och förbered den på indirekt värme. Se till att den ligger på ungefär 110-130° C. Använd orm-metoden om du har en klotgrill, eller ännu bättre en Slow ‘N Sear. Pensla hälften av lemon curd på köttsidan, lägg dem på gallret på den svalare sidan med skinnet nedåt. Lägg i några träbitar för rökning på de glödande kolen/briketterna och stäng locket.

Ankbröst med lemon curd

Ankbröst med lemon curd

Låt dem ligga tills innertemperaturen är ca 55° C. Det tar ca 30-40 minuter. Ta av locket på grillen och sätt rejäl fart på kolbädden, för nu ska de brynas. Lägg dem först med skinnsidan nedåt över direkt värme. Bryn dem 30 sekunder, vänd sen och bryn köttsidan. Fortsätt så ett par vändningar tills köttets innertemperatur är 60° C. Skinnet är ganska fett, så se upp för fettbrand. Ta nu av dem från grillen, pensla på den andra hälften lemon curd på köttsidan, vira in dem i aluminiumfolie och en handduk och låt dem vila i 20-30 minuter innan de serveras.

Anbrösten bryns över direkt värme

Anbrösten bryns över direkt värme

Färdigrillade ankbröst

Färdigrillade ankbröst

Ankbröst trancheras genom att skiva smala skivor tvärs över. Servera gärna med ugnsrostade morötter och palsternacka, samt en god rödvinssås.

Rökta ankbröst med ugnsrostade rotfrukter och en rödvinssås

Rökta ankbröst med ugnsrostade rotfrukter och en rödvinssås

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *