Aioli

Aioli är en bra sås till både fiskrätter och pommes frites.

Aioli är en god sås som man gör snabbt med mixerstav. Det går utmärkt att använda vanlig visp också, det tar bara lite längre tid. Man kan smaksätta den på olika sätt, den här är dock en ‘vanlig’ aioli.

Portioner: 4

Ingredienser

2 ägg-gulor
2 dl olivolja
1 tsk senap
1 tsk mat-ättika (12%)
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Gör så här

Se till att äggen och oljan är rumstempererade. Att de har samma temperatur underlättar enormt. Ta ut äggen ur kylen ett par timmar innan såsen ska göras. Blanda ägg-gulorna med senap och ättika i en skål. Tillsätt nu oljan under konstant omrörning, men bara en fin stråle. Om man använder handvisp är det extra viktigt. Se till att äggen binder oljan ordentligt innan man tillsätter mer. Med en stavmixer går det mycket fortare. Den här såsen görs på samma sätt som Hollandaise-sås eller Bearnaise-sås. När såsen är blandad krossar man vitlöksklyftan och tillsätter. Rör om med en sked och smaka av med salt och peppar.

Lime-aioli

Vill man göra lime-aioli tillsätter man saften från en lime tillsammans med lime-zest till äggen innan man börjar vispa ner oljan. Se till att bara riva av det gröna skalet, den vita delen strax under ytan smakar bittert.

Skrivet av Henrik Oscarsson

Passionerad matälskare och en stor fan av traditionell barbecue.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *